Díjnyertes magyar gin

Magyar GIN a legjobbak között!

Hogy kezd el gint főzni egy gazdaságszociológus hazánk legismertebb borvidékén, Tokaj Hegyalján? Hogy iskolázza le a nemzetközi mezőnyt egy szeptember végén nyílt vállalkozás terméke?

A Seven Hills Distillery egy kis kézműves whisky- és ginfőzde Bodrogkisfaludon, mely 2020 őszén nyitotta meg kapuit, valóra váltva ezzel Mészáros-Komáromy Dénes, az üzem tulajdonosának és lepárlómesterének régi álmát. Azonban a whisky főzés időigényes folyamat, az első elkészült italokat csak 2023-ban lehet értékesíteni, így „keresni kellett” egy italt, amivel gyorsabban lehet eredményeket elérni; ez lett a gin.

A frissen elkészült Tokaj GIN–t szinte az utolsó pillanatban nevezték be a The Spirits Business által évente megrendezésre kerülő THE GIN MASTERS versenysorozatra. A piacvezető londoni szaklap versenye 2008-as indulása óta mára a világ egyik legrangosabb szeszesitalipari megmérettetésévé nőtte ki magát, ahol az italokat összesen 16 különböző kategóriában értékelik. Rang megjelenni a versenyen, ahová a nagy cégek hét-nyolc italukat is elküldik, izgatottan várva, vajon melyik nyeri el a szakma legjobb érzékszerveivel rendelkező bíráinak tetszését.

Így készül a gin

2020-ban a THE GIN MASTERS kiírást két fordulóban rendezték meg, ahová összesen több mint 300 gint neveztek a világ minden tájáról, melyek közül a második fordulóban mindössze 11 italnak ítélték oda a legmagasabb MASTER minősítést, köztük a Tokaj GIN-nek, amely 2020 december végén bekerült a TOP 10 nyertes ginek közé is!

„Ez nem csak egy gin, hanem annál sokkal több! Komplex, csodálatos illata azonnal elárulja, hogy egy jól átgondolt itallal van dolgunk, mely varázslatos és merész, egyben elegáns, virágos íze hosszan elkísér a szájpadláson, majd földes finissel ér véget” – írta róla Bernadette Pamplin, a világ legrangosabb párlatversenyeinek állandó ginszakértő bírája.

“Ahhoz képest, hogy mi alapvetően whisky-t készíteni jöttünk ide, ez egy egész elfogadható eredmény…. Félretéve a viccet, valójában el sem hisszük, hogy tegnap még egy zempléni kis parasztházban egyszerűen csak gint főztünk, majd mára kiderül, hogy ugyanitt a világ élvonalába tartozó italt készítjük! Természetesen minden italgyártó cég szeretne a termékeivel nemzetközi díjakat nyerni, de az, hogy ez nekünk a megnyitásunkat követően alig három hónapon belül, az első kereskedelmi tételünkkel sikerül…..na ezt a legmerészebb álmunkban sem gondoltuk volna! Az meg külön öröm, hogy megmutathatjuk a világnak, hogy Tokaj-Hegyalja már rég nem csak a borról szól, hanem olyan új dimenziókkal is gyarapszik, melyek révén talán egyszer majd újra régi fényében tündökölhet” – nyilatkozta Mészáros-Komáromy Dénes.

A lepárlóban csoportokat is fogadnak majd, ahol bemutatják mit, miért és hogyan kell csinálni annak érdekében, hogy helyi alapanyagokból világszínvonalú italok készülhessenek, és meg lehet kóstolni a 21 különleges fűszer és hárslevelű szőlő felhasználásával készült díjnyertes Tokaj GIN-t.

Csoportok is érdeklődhetnek